Hoe snel kun je aankomen in spiermassa?

Voor bijna iedereen die aan fitness of krachtsport doet, is het primaire doel: aankomen in spiermassa. Dit gaat echter niet altijd even snel als gewenst. Het kan dan ook zeker even duren voordat je begint te merken dat je spieren zijn gegroeid. Sommigen willen dit proces zoveel mogelijk versnellen, uiteraard wel op een natuurlijke manier. Hoe je dat doet en wat daarbij komt kijken, lees je in dit artikel.

Wat beïnvloedt spiergroei?

Allereerst is het van belang om te begrijpen wat ervoor zorgt dat je in spieren aankomt. Is er iets hiervan dat jij niet goed doet, dan is dat een belangrijke eerste stap om te zetten. Hieronder beschrijven we waar spiergroei vanaf hangt.

Training

Natuurlijk is het aantal keer dat je traint van invloed op je spiergroei. Train je 1x in de week, dan zul je minder snel spiermassa aanmaken als wanneer je 3x in de week groeit. Te weinig trainen zorgt er dus voor dat je niet snel genoeg aankomt in spiermassa.

Te vaak trainen is echter ook gevaarlijk. Dit is namelijk niet gunstig voor je spierherstel en dus ook niet voor je spiergroei.

Voeding

Je eetpatroon is een belangrijke, maar vaak onderschatte factor. Voor spiergroei zul je voldoende eiwitten moeten eten. Eiwitten bevatten aminozuren, en aminozuren zijn de bouwstenen van je spieren. Het is dus duidelijk dat je voldoende eiwitten moet eten.

Verder is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je ook genoeg moet eten. Eigenlijk moet je een calorie overschot hebben. Deze energie heeft je lichaam nodig om spierweefsel op te bouwen. Dit betekent niet te veel eten! Het betekent, voldoende eten op een gezonde manier. Naast voeding met eiwitten (zoals kip en eieren), is het dus ook van belang dat je groenten en fruit eet voor vitamines en mineralen.

Geslacht, leeftijd en genen

Naast trainen en voeding zijn er een aantal factoren waar je geen invloed op hebt. Deze worden hieronder genoemd.

Over het algemeen maken mannen sneller spieren aan door vrouwen. Dit is natuurlijk één factor, en betekent niet dat een vrouw niet sneller spieren kan aanmaken (onder andere door beter te trainen en eten), maar het is wel van invloed.

Ook je leeftijd speelt een rol. Gemiddeld maken jongeren sneller testosteron aan dan ouderen. Dat betekent dat je wat sneller spieren kunt kweken. 

Verder zijn je genen ook een factor. Waar de een sneller aankomt in zowel vet als spieren, kan het voor de ander lastiger zijn om überhaupt aan te komen. Het is opnieuw maar één factor, maar speelt dus wel weer een rol.

Hoe kun je sneller spiergroei realiseren?

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar er is vaak een manier om sneller spiergroei te realiseren. Hieronder worden de belangrijkste manieren beschreven.

Consistent trainen

Het aantal keren per week trainen is van invloed op hoe snel je in spiermassa aankomt. Om sneller spiergroei te realiseren, is consistentie een belangrijke factor. Trainingen overslaan of even een paar weken stoppen om dan weer terug te komen, doet je spiergroei niet ten goede. Wees consistent en denk aan de lange termijn!

Sportsupplementen consumeren

Het belang van voeding is in dit artikel al naar voren gekomen. Daarnaast is het, om sneller aan te komen in spiermassa, een goed idee om sport supplementen te consumeren. Zo zorgt creatine voor meer spiergroei en helpen whey eiwitshakes met het snel aanvullen van je eiwitten.

Het is altijd belangrijk om voor gezonde en kwalitatief hoogwaardige supplementen te kiezen, zoals de sport supplementen van Muscle Concepts. Net zoals je met voeding niet zomaar van alles moet gaan eten, geldt dat ook voor sportsupplementen.

Progressie

Door iedere week een bepaalde spiergroep met dezelfde hoeveelheid gewichten en herhalingen te trainen, maak je niet echt progressie. Je vraagt dus niet meer van je spieren. Hierdoor zal groei niet zo snel gaan. Door echter iedere week wat meer herhalingen te kunnen en/of met zwaardere gewichten te trainen, kom je sneller aan in spiermassa.