Hoe kan je iemand met een verslaving helpen?

Heeft je partner een verslaving? Of je kind, je ouder of een vriend of vriendin? Een verslaving is niet alleen voor de verslaafde zelf erg zwaar, een verslaving heeft ook voor de naasten ingrijpende gevolgen. Omgaan met een verslaafde is erg moeilijk, vooral in het begin wanneer hij of zij nog in de ontkenningsfase zit. Ook al spreek je de verslaafde aan, hij ziet niet in dat hij problemen heeft en gaat door met gebruiken. Je ziet dat de verslaafde niet meer de persoon is die hij vroeger was. Natuurlijk zou je willen dat de persoon weer de oude wordt en van zijn verslaving afkomt. Misschien wil je hem of haar het liefste wel naar een afkickkliniek sturen, zodat de verslaafde professionele hulp krijgt. Hiervoor moet de verslaafde eerste zelf inzien dat hij verslaafd is. Wat kun je doen als een naaste een verslaving heeft?

Ga het gesprek met elkaar aan

Het is belangrijk om rustig het gesprek aan te gaan met de verslaafde. Vaak loopt dit uit in schelden, schreeuwen en verwijten naar elkaar maken. Natuurlijk is het heel begrijpelijk dat je boos wordt wanneer de verslaafde zijn verslaving ontkent en grenzen overschrijdt. Echter werkt boos worden en schreeuwen nooit. Het gesprek loopt dat uit in ruzie, waardoor de verslaafde zich nog slechter gaat voelen en meer gaat gebruiken. Zorg dus voor een rustig gesprek, waarin je duidelijk bent en begrip toont. Houd dit gesprek wel bij voorkeur op een moment waarop de verslaafde niet onder invloed is. Vertel dat je je zorgen maakt en geef aan wat de verslaving met jou als naast doet. 

Stel je open

Je bereikt de meeste resultaten op het moment dat je je openstelt. Vraag daarom aan de verslaafde waarom zijn verslaving zo belangrijk voor hem is, zonder verwijten te maken. En hoe het voelt om onder invloed te zijn. Of waarom drank zo’n fijn gevoel geeft. Op deze manier krijgt de verslaafde het gevoel dat er naar hem geluisterd wordt en leer jij hem te begrijpen. Dit biedt een basis voor het zoeken naar oplossingen en het accepteren van hulp.

Stel grenzen en maak afspraken

Helaas zien veel verslaafden niet in dat ze hulp nodig hebben en zien ze geen reden om te veranderen. Ze blijven hun verslaving ontkennen en gaan ondertussen door met gebruiken. Wanneer dit zich voordoet is het belangrijk om grenzen te stellen aan het gedrag van de verslaafde. Geef duidelijk aan wat jij onacceptabel vindt en verbindt hier consequenties aan. Vertel de verslaafde bijvoorbeeld dat hij niet meer thuis mag wonen, wanneer hij nog één keer dronken thuiskomt. Maak verder ook afspraken met de verslaafde over hoeveel tijd en geld hij bijvoorbeeld nog aan drank, gokken, drugs etcetera mag besteden. Geef ook aan wat de consequenties zijn wanneer hij zich hier niet aan houdt. 

Samen op zoek naar hulp

Denk tot slot mee in oplossingen en biedt de verslaafde hulp. Hiervoor moet de verslaafde eerst inzien dat hij verslaafd is en hulp nodig heeft. Dat is altijd lastig, maar de voorgaande tips kunnen hierbij helpen. Wanneer de verslaafde inziet dat hij hulp nodig heeft kun je samen naar de huisarts gaan of een afspraak maken bij een afkickkliniek. Kijk ook vast naar mogelijk geschikte afkickklinieken. Voor sommige mensen kan het helpen om in een heel andere omgeving, verder van huis hulp te krijgen om van hun verslaving af te komen. Kijk daarom eens naar een afkickkliniek Zuid-Afrika, waar in een rustgevende omgeving professionele hulp wordt geboden.