Hoe kies ik het juiste printpapier

Het standaard velletje A4 printpapier is niet zo standaard. Er zijn veel zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van het printpapier dat past bij waarvoor je het papier wenst te gebruiken.

Wat wij als Nederlanders het meeste gebruiken is het A4 80 grams printpapier. Dit papier komt doorgaans in een pak van 500 vellen. 5 pakken A4 papier maken 1 volle doos en 40 van deze dozen, dus 200 pakken, maken 1 pallet.

Gewicht van het printpapier

80 grams printpapier is het populairste papier. Maar dit velletje weeg natuurlijk helemaal geen 80 gram! Bij de benaming van het gewicht van een A4 papiertje, gaan we uit van het gewicht van het papier in A0 formaat (841 mm bij 1189 mm). Dit geldt trouwens voor alle maten.

Ook het 90 grams printpapier wordt veel gebruikt. Dit heeft een wat stevigere ‘feel’ en komt wat netter en formeler over. Daarnaast is ook het 70 grams papier erg in opkomst. Dit omdat het minder grondstoffen verbruikt en dus beter is voor het milieu. De meeste printers hebben er totaal geen moeite mee om te printen op 70 grams printpapier en tot ongeveer 100 gram is vaak ook geen probleem. Check voor het aanschaffen van printpapier zwaarder dan 90 gram wel even in de handleiding van uw printer hoeveel deze aankan. Printpapier vanaf 180 gram wordt karton genoemd. 

Witheid van het printpapier

De witheid van het printpapier is erg belangrijk voor het uiterlijk van jouw prints en kopieën. Deze witheid wordt aangegeven met een CIE-waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe witter het papier is. Deze CIE waarde start vanaf ongeveer 140 en loopt van daaruit op. Een waarde boven de 160 is extra wit en dus zullen prints hierop heel mooi uitkomen. Als je veel kleuren print, is een CIE waarde van 160+ dus aan te raden. Het kan wel zo zijn dat verschillende soorten printpapier met dezelfde CIE waarde toch een andere witheid lijken te hebben. Sommige printpapier hebben namelijk een blauwe witheid en andere soorten weer een rode. Wat je het mooiste vindt is natuurlijk persoonlijk, maar de blauwe ondertoon geeft optisch witter papier.